Home / Uncategorized / ÇAMËRI SHPIRTI T’LOTON – Nga LEK GJOKA

AAOC calls for investigation against war crimes and mass graves in Chameria

Sketch of the location of the neighborhoods, properties and families of Paramithia in 1930s and 1940s which indicate the Albanian autochthony of the town. A site of the mass graves of over 600 massacred Albanian Chams today is located underneath a stadium.
Skicë e planvendosjes së lagjeve dhe pronave dhe familjeve të Paramithisë në vitet 1930-1940. Vendi i varrit masiv të rreth 600 shqiptarëve viktima të spastrimit etnik sot është një fushë sporti. Vini re emërtimet gjeografike dhe etnike shqiptare.
ParamythiaMassGrave2 - Copy Planvendosja_e_Paramithisë - Copy

A MASS GRAVE OF HUNDREDS OF ALBANIAN CHAMS IS HIDDEN UNDERNEATH A SPORTS STADIUM!

 

More than 3,000 innocent Albanian people were killed and more than 2,000 others passed away while walking toward Albania. The majority of them were children and elderly people. One of the documents by the U.S. Department of State No. 84/3, Tirana Mission 1945-1946 states: “According to all information I have been able to gather on the Cham Issue, in 1944 and during the first months of 1945, the authorities in northern Greece perpetrated savage brutality by evicting more than 35,000 Chams, residents of Chameria, from their homes, where they had been living for centuries on end, chasing them across the border after having robbed them of their land and property. Most of the young people were killed because the majority of the refugees were old folk and children”.

The real intentions of this Genocide were seen on the letter of the Greek general, Zervas, a bloodthirsty mercenary who lead those massacres. In a letter directed to his collaborator in those crimes, K. Danis in 1953, he confirms: “We have to feel proud for what did, to clean Chameria from the Albanians that for more than 500 years ride on the Hellenes shoulders, by giving the possibility to highlanders get down to the fields”. The High British official in British Mission in Albania, Major Palmer, in his investigations tried to shed light on the motives of those massacres by giving an interesting explanation which is closer to the truth. He reported to his superiors that “the region of where Albanian minority lived was rich. And there were feelings of hatred and envy from Greeks toward Chams”. At the same time, Palmer noted that the absurd Greek demand for the annexation of South Albania from Greece, which the Greek state had highly cultivated for many decades, had created “a strong hatred directed not only towards Chams, but Albanians in general”. In this way, Palmer doubted the claim that the ethnic cleansing of Chameria was executed for the reason of collaboration of that population with Germans, but it was part of the Greek nationalist strategy against Albanians.
—-
Shtypi grek reagon ndaj shkrimit të Çamit nga Paramëthia, Sali Bollati, i cili është pronar legjitim i Kullës së Bollatatëve në Paramëthi, në Çamërinë e pushtuar.  Kulla në fjalë dhe pronat e çamëve janë konfiskuar nga shteti grek ose përdoren nga barinj malësorë vlleh. Pas genocidit në Çamëri ku u therën qindra viktima në Paramthi, sot gjendet një varr masiv i betonuar në një fushë sporti. Për këtë do të kontaktohen organizatat përkatëse për një investigim serioz për krime lufte.

About AAOC

Check Also

Çamët në mes dhunës së ushtrisë greke dhe dhunës së diktaturës në Shqipëri

Nga Kosovare Krasniqi                                (Në romanet e Arben Kondit) Trojet shqiptare u shpërbënë në vitin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *