Home / Uncategorized / ÇAMËRI SHPIRTI T’LOTON – Nga LEK GJOKA

12 MARS 1942 – NGRITJA E FLAMURIT KUQ E ZI NË PARGË

Kamber Cano

Në fillim të vitit 1942 situata për krahinën e Çamërisë ishte me të vërtet dramatike. Kjo për arsyen se politika shoviniste greke vazhdonte të këmbëngulte fort sa çamët ishin shtetas turk ndaj duhet të shkonin në Turqi dhe të shkëmbeheshin me banorët me besim ortodoks nga Azia e Vogël. Nga ana tjetër pushtuesit fashist italianë kërkonin që banorët e Çamërisë të bashkëpunonin me ta për të luftuar kundra Greqisë, pra t’i përdorte si mish për top.

Ndaj shqiptarët e krahinës së Çamërisë vendosën t’i dalin zot vatanit të tyre dhe organizuan në qytetin e Pargës ngritjen e flamurit kuq e zi shqiptar. Në datën 12 Mars 1942 popullsia çame iu përgjigj thirrjes së organizatorëve, patriotëve çam dhe u mblodhën në sheshin kryesor të qytetit rreth 1,000 vetë,si përfaqsues të viseve çame.

Tubimi filloi reth orës 9 – 9 e 30 minuta. Tubimin e hapi Haxhi Sejko nga Filati , i cili kish ardhur me 300 çamë të Filatit. Në fjalën e tij, pasi përmendi masakrat që kishin bërë shovinistët grek kundër popullsisë së pafajshme çame që nga viti 1913 e deri më vitin 1942, citoi fort rëndësinë e ngritjes së flamurit shqiptar si një domosdoshmëri për ti treguar grekëve, italianëve dhe gjithë fuqive të mëdha se Çamëria ishte Shqipëri.

Një ndodhi tepër domethënëse ishte ndërprerja e fjalës së z.Haxhi Sejko nga një çam i Arpicës, i quajtur Isa Idrizi cili mori në duar flamurin dhe i lotuar e puthi disa herë, duke thënë: “Rrofsh o flamur shqiptar edhe 1000 vjet mbas kiametit”

Ndërkohë, një avokat grek e pyet, pak me ironi: “Nuk bën ca shekuj më pak o barba Isaq?”

“Asnjë minutë më pak nuk bënë.”- iu përgjigj Isai.

Në këtë tubim ceremonial ishin pjesmarrës midis shumë përfaqsuesve të zonës së Çamërisë, edhe përfaqësuesit nga fshati im Arpica.

parga flamuri

(Shënimi im:Unë kam dijeni ,nëpërmjet bisedave ,dekumentacionit dhe informacionit vetëm për një pjesë të pjesmarrësve, kryesisht ata të fshatit Arpicë – Arilë(Arpicë) dhe zonave përreth saj. Janë të lutur, kush ka informacione edhe për pjesmarës të tjetë ta pasuroj listën )

 1. Mustafa Suloti…………Arpicë
 2. Sadik Suloti…………….Arpicë
 3. Ibrahim Muhameti…….Arpicë
 4. Izder Muhameti………. Arpicë
 5. Xhafer Muhameti………Arpicë
 6. Jasin Muhameti………Arpicë
 7. Hamit Muhameti……….Arpicë
 8. Duro Balo………………..Arpicë
 9. Sulejman Ahmeti………Arpicë
 10. Muhamet Shabani……Arpicë
 11. Ibrahim Nebiu………….Arpicë
 12. Jakup Arifi……………..Arpicë
 13. Meço Jaho……………..Arpicë
 14. Izeir Zeqiri……………..Arpicë
 15. Ismail Zeqiri……………Arpicë
 16. Isa Idrizi………………..Arpicë
 17. Behlul Idrizi……………Arpicë
 18. Izeir Fetahu……………Arpicë
 19. Nuredin Hyseni……….Arpicë
 20. Galip Husi……………..Arpicë
 21. Hamit Isai……………..Arpicë
 22. Kujtim Isai……………..Arpicë
 23. Brahim Bardhi…………Arpicë
 24. Hysen Shurdhi………..Arpicë
 25. Avdulla Sako………….Arpicë
 26. Sulejman Avdiu……….Arpicë
 27. Dahir Haxhiu…………..Arpicë
 28. Halil Mersini……………Arpicë
 29. Refat Omeri……………Arpicë
 30. Haxhi Shuaipi(Cano)…….Arpicë
 31. Mehmet Cano……………..Arpicë
 32. Ferrik Cano………………..Arpicë
 33. Riza Bido……………………Arpicë
 34. Jaho Xhaferri……………..Arpicë
 35. Bedri Fejzo………………..Arpicë
 36. Sulo Hoxha……………….Arpicë
 37. Kasim Tahiri………………Arpicë
 38. Riza Gerra…………………Arpicë
 39. Halim Gerra……………….Arpicë
 40. Isa Gerra…………………..Arpicë
 41. Muhamet Duli…………….Arpicë
 42. Rakip Xhaferri……………Arpicë
 43. Galip Muho………………Arpicë
 44. Riza Muho……………….Arpicë
 45. Brahim Alushi…………..Arpicë
 46. Iliaz Aliu..…………….. Arilë (Arpicë)
 47. Osman Hasani……….. Arilë (Arpicë)
 48. Mamo Brahimi……….. Arilë (Arpicë)
 49. Mejdi Beqo……………..Arpicë
 50. Muhamet Isufi……….. Arilë (Arpicë)
 51. Shuaip Kurti………….. Arilë (Arpicë)
 52. Meçe Vehipi………… Arilë (Arpicë)
 53. Ismail Fejzo…………… Arilë (Arpicë)
 54. Sulejman Mane……….Arilë (Arpicë)
 55. Lut Shuaipi……………….Arilë(Arpicë)
 56. Fuat Meleqi………………Arilë(Arpicë)
 57. Rexhep Aliu………………Arilë(Arpicë)
 58. Damin Nuhu……………Vrohona
 59. Avdulla Kasimi………….Margëlliç
 60. Galip Myrto……………….Volë

Midis pjesmarrësve ishte edhe im atë Qamil Cano, nga Arpica. Thuajse të gjithë këta pjesmarrës të këtij akti atdhetar kanë banuar në Vlorë dhe mbi 80% të tyre i kam njohur personalisht. Nderim dhe respekt për këta çam patriotë.

Për këtë shkrim ,të dhënat janë marë nga dokumenta të publikuara nga Shoqata “Çamëria”, nga libri i z. Bujar Shurdhit “Komb Shqiptaria – Nga Kosova te Çamëria” dhe nga një bllok shënimesh të z. Xhevdet Malaj)

About AAOC

Check Also

LUL ÇAPARI, kapedani çam i Luaratit

Nga Gëzim Zilja Lul Çapari, ishte nga dera e famshme e Çaparenjve, të fshatit Luarat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *